Ostatnie wydarzenia

Prośba o szczególną troskę komisarz ds. polityki regionalnej dla poszkodowanych w nawałnicach

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-09-20 w kategorii: Akcje

- Zdajemy sobie sprawę, iż tylko rządy narodowe są uprawnione do występowania o środki z Europejskiego Funduszu Solidarności, ale jako polscy członkowie Grupy Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim chcielibyśmy zwrócić Pani uwagę, na przewlekłość działań polskiego rządu w związku z niszczycielskimi burzami na terenie województw: Kujawsko-Pomorskiego, Pomorskiego i Wielkopolskiego – czytamy w liście eurodeputowanych SLD do komisarz  ds. polityki regionalnej Coriny Cretu.

Politycy lewicy zwracają uwagę, iż minęło już 5 tygodni od burz, które zdewastowały region i poczyniły straty na ponad 700 mln euro, a polski rząd wciąż nie wystąpił z wnioskiem o wsparcie z  Europejskiego Funduszu Solidarności.

Polska ma tylko 12 tygodni na wystąpienia o środki do UE od wystąpienia katastrofy – przypominają posłowie SLD i proszą o szczególną troskę komisarz Cretu nad regionami poszkodowanymi w ostatnich klęskach żywiołowych.